De VriendenLoterij Open Monumentendagen worden jaarlijks georganiseerd door ruim 250 lokale comités onder auspiciën van de Stichting Open Monumentendag en in samenwerking met de BankGiro Loterij. Deze Open Monumentendagen maken deel uit van een groter geheel: de ‘European Heritage Days’ en inmiddels worden in 50 landen vergelijkbare evenementen georganiseerd. De Open Monumentendagen verbinden mensen met monumenten en tijdens deze dagen is door middel van verhalen en de schoonheid van de monumenten goed te zien dat ze een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.
De Open Monumentendagen trekken landelijk circa één miljoen bezoekers per jaar en het is daarmee één van de grootste culturele evenementen in Nederland. Het is hét instrument om iedereen op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed.
Organisatie Open Monumentendagen in Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn doet al vanaf de start in 1987 mee. Sinds 1988 organiseert de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) de Open Monumentendagen in Apeldoorn. Zij doet dit in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en CODA en sinds 2014 onder auspiciën van het Erfgoedplatform Apeldoorn. Gezamenlijk vormen zij het OMD-comité Apeldoorn.
Zoals elk jaar steunt het OMD-comité Apeldoorn bij de realisatie van het programma op de medewerking van tientallen enthousiaste vrijwilligers, partners uit het Erfgoedplatform en vele anderen. Uiteraard zijn de Open Monumentendagen alleen mogelijk dankzij de enthousiaste medewerking van de eigenaren en/of beheerders van alle opengestelde locaties.
Contactadres: omdapeldoorn@gmail.com
DeVriendenLoterij Open Monumentendagen in Apeldoorn worden mede mogelijk gemaakt door:
CODA Apeldoorn
Met een bibliotheek, museum, archief en ExperienceLab is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn, voor Apeldoorners en voor bezoekers van elders. CODA is een bron van insoiratie op het gebied van literatuur, kunst en erfgoed - middenin het hart van de stad. Ontdek de mooiste verhalen, beleef de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe, proef van kunst en cultuur, vind wat je zoekt en laat jeverrassen door dat wat jeniet zocht. Voor informatie over CODA, de tentoonstellingen en activiteiten kunt u kijken op www.coda-apeldoorn.nl.
Erfgoedplatform Apeldoorn
Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) is een in 2013 opgerichte stichting waar achttien Apeldoornse cultuurhistorische organisaties bij zijn aangesloten. Via dit platform coördineren zij hun individuele activiteiten waarbij ze streven naar samenwerking om zo de Apeldoornse cultuurhistorie optimaal onder aandacht van een breed publiek te brengen.
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van het Erfgoedplatform Apeldoorn? Schrijf u dan in voor de gratis nieuwsbrief ‘Ruimte voor Erfgoed’ via www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/nieuwsbrief. Na uw aanmelding ontvangt u de nieuwsbrief maandelijks in uw mailbox.
Voor informatie over EPA en de verschillende activiteiten kunt u ook kijken op www.erfgoedplatformapeldoorn.nl.
Gemeente Apeldoorn
Apeldoorn, de stad die voelt als een dorp, het dorp dat alles heeft wat past bij een stad. Omringd door de prachtige Veluwe, gevoed door een rijke historie met koninklijke allure. Ons erfgoed, onze historie die we terugzien in iconische gebouwen zoals Radio Kootwijk en Paleis Het Loo. Soms heel zichtbaar, maar vaak ook niet. Omdat het verscholen ligt in de grond, verstopt in het landschap of schuil gaat in verhalen die vragen om verteld te worden.
Het gebied wordt al in de prehistorie intensief bewoond en mede daardoor telt Apeldoorn de meeste archeologische monumenten van Nederland. Maar ook uit latere tijden zijn er honderden monumenten in grote variatie: van eenvoudige boerderijtjes tot het weelderige Paleis Het Loo, van oude watermolens tot Radio Kootwijk.
Onze geschiedenis bepaalt in grote mate de identiteit van Apeldoorn. Het laat zien waar we vandaan komen, wie we zijn en wat we kunnen worden. De vervlechting van cultuur en erfgoed met landschap en natuur geeft onze gemeente haar bijzondere, eigen karakter. Sinds januari 2021 is de Cultuur- en Erfgoednota 2021-2024 ‘Apeldoorns Karakter’ van kracht. Met deze nota werkt het team Cultuur en Erfgoed van de gemeente aan het behouden, beschermen en versterken van dit typisch Apeldoornse karakter. Benieuwd naar de nota? U vindt deze op www.apeldoorn.nl.
Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM)
De Stichting Apeldoornse Monumenten is in 1987 opgericht om onroerend erfgoed te beschermen en om monumenteigenaren te ondersteunen. Mede door inspanningen van SAM zijn in de loop der jaren meerdere monumentale gebouwen voor sloop behoed en in ere hersteld zoals het stationsgebouw en de Kwartjesfontein in het Verzetsstrijderspark. De stichting richt haar aandacht ook op waardevolle gebouwen uit de naoorlogse en meer recente perioden. SAM is een vrijwilligersorganisatie met ANBI-status die voor de uitvoering van haar missie volledig afhankelijk is van donateurs en vrijwilligers. De Stichting Apeldoornse Monumenten is ieder jaar weer verantwoordelijk voor de programmering en logistieke organisatie van de Open Monumentendagen.
Meer informatie is te vinden op www.apeldoornsemonumenten.nl.
Op de hoogte blijven over activiteiten van het Erfgoedplatform Apeldoorn?
Schrijf u in voor de (gratis) nieuwsbrief ‘Ruimte voor Erfgoed’ via www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/ of bij het centrale informatiepunt. U ontvangt de nieuwsbrief vervolgens maandelijks in uw mailbox.