De meeste panden in de historische binnenstad van Apeldoorn zijn verborgen juweeltjes.
Er is een groot verschil tussen de ‘onderwereld’ (de begane grond) en de ‘bovenwereld’ (alles daarboven). Op de begane grond zie je vooral de winkelfronts, die vaak ‘standaard’ zijn en soms ronduit onaantrekkelijk.
Wanneer de blik omhoog gericht wordt is daar de verrassing van een geheel andere wereld; een ‘bovenwereld’ die het vermoeden oproept van een luisterrijk verleden, met statige panden vol allure. Het is juist de bovenwereld die laat zien wat de potentie is voor de binnenstad van Apeldoorn; de juweeltjes liggen voor het oprapen, we hoeven ze alleen maar op te pakken!
Het is de ambitie van de Gemeente Apeldoorn om het rijke verleden van Apeldoorn in zijn historische gevels weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Dit draagt bij aan de verblijfskwaliteit en de eigenheid van de binnenstad als geheel.
De bouwstenen.
De afgelopen jaren zijn er al veel, meestal monumentale, panden aangepakt en verbeterd. Dit smaakt naar meer! Het laat zien dat door een relatief gering aantal ingrepen een enorme verbetering behaald kan worden.
Om ook andere eigenaren van panden in de binnenstad te inspireren en te stimuleren geeft de Gemeente Apeldoorn de Handreiking beeldkwaliteit twaalf bouwstenen uit.
De twaalf bouwstenen zijn een hulpmiddel: ze laten zien hoe de vaak mooie historische panden weer zichtbaar gemaakt kunnen worden. Het is echter niet zo dat álle bouwstenen áltijd nodig zijn, of dat elke bouwsteen bij elk gebouw past. Uiteindelijk gaat het om het totaalbeeld van de gevel: levert de gevel een positieve bijdrage een aantrekkelijke binnenstad? Het straatbeeld De manier waarop de gevels naast elkaar staan, hoekpanden zijn vormgegeven, stegen en poorten worden gemaakt, is karakteristiek voor Apeldoorn.
Naast bouwstenen voor de gevels, worden ook handreikingen gedaan voor het straatbeeld, bijvoorbeeld voor reclame en terrassen.