De stichting Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC) heeft als doel het publiek kennis te laten maken met cultuurhistorie, erfgoed en architectuur in de gemeente Apeldoorn. De stichting kan hierbij een beroep doen op ongeveer 25 gidsen die veelal door AGC zelf zijn opgeleid. De gidsen begeleiden wandelingen door diverse Apeldoornse wijken en buurten en verzorgen daarnaast lezingen op maat over cultuurhistorie, erfgoed en architectuur van Apeldoorn. Het AGC is aangesloten bij Erfgoedplatform Apeldoorn. Voor meer informatie zie www.apeldoornsgidsencollectief.nl
Op beide dagen verzorgt het AGC tussen 11:00 en 17:00 uur wandelingen met bijzondere achtergrondinformatie door de wijk Kerschoten. De laatste groep start om 16:00 uur.
Verzamelen bij Brasserie KEK in winkelcentrum Kerschoten, bij de OMD-vlag (locatie 7).
De Jongerenraad in onze gemeente is de grootste van het land en dat is iets om trots op te zijn! Dat betekent dus ook dat er veel helpende handen zijn bij inspirerende evenementen zoals de Open Monumentendagen. We ontmoeten u graag op één van de locaties!
De Apeldoornse Jongerenraad: wie zijn wij eigenlijk? Onze club komt regelmatig bijeen om te praten over onderwerpen die spelen in onze gemeente. En nog veel belangrijker: daar nemen we de meningen van andere jonge Apeldoorners in mee. Wij laten graag experts langskomen om met ons in gesprek te gaan over bijvoorbeeld duurzaamheid, cultuur of veiligheid. Zo kunnen wij desnoods naar de gemeenteraad stappen om extra aandacht te vragen voor een onderwerp. Ook hebben we een tienpuntenplan geschreven met thema’s waarvoor wij graag extra aandacht vragen.
Daarnaast vinden we het natuurlijk ook gewoon leuk om bij elkaar te komen voor gezelligheid in onze informele sessies of om de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld bij de verkiezingen van de kinderburgemeester.
Kortom: wij zijn een ploeg enthousiaste, jonge Apeldoorners die graag meehelpt met activiteiten die de gemeente organiseert voor haar inwoners. Zo zorgen we ervoor dat ook jongeren betrokken worden bij de bijzondere verhalen die zich binnen en buiten de muren van onze monumenten hebben afgespeeld.
Volg ons op Instagram: @jongerenraadapeldoorn
Deze editie van de Open Monumentendag helpen leerlingen van het Veluws College Mheenpark voor het eerst mee als vrijwilligers. Deze activiteit geldt voor hen als maatschappelijke stage en voor het schoolvak mens & maatschappij krijgen zij een beoordeling voor een onderzoek naar ‘hun’ monument en voor het maken van een folder daarover. Met een beetje mazzel bent u de gelukkige bezoeker die een exemplaar van de folder ontvangt.
De groep krijgt les van mij (Sander Hurenkamp) voor het vak mens & maatschappij. Toen ik het aanbod kreeg om leerlingen te laten helpen op Open Monumentendag, hoefde ik niet lang na te denken. Ik vind het belangrijk om de leerlingen buiten de klassikale lessen ook lessen te geven in de omgeving. Zo bezoeken wij de verschillende oorlogsmonumenten in Apeldoorn, volgen we een rondleiding op het terrein van het voormalige Apeldoornsche Bosch, maken we historische fietstochten en bezoeken Paleis Het Loo. Ik heb ontzettend veel zin in deze dagen en ik verwacht dat mijn leerlingen u goed zullen ontvangen en informeren.
De leerlingen komen uit een 3 havo-vwo klas en zijn te vinden op de volgende locaties: ACEC-gebouw (locatie 4), de Zeeuwshe Knoop (locatie 9), de Koning Willem III-kazerne (locatie 11) en Landgoed Deelerwoud (locatie 15). Zij informeren u graag over de historie.
Het Vertelgenootschap bestaat sinds 1996 en is aangesloten bij het Erfgoedplatform Apeldoorn. De leden van dit genootschap delen een gezamenlijke passie voor het vertellen van verhalen. Op allerlei plaatsen laten ze groot en klein genieten van bestaande of zelfbedachte verhalen uit allerlei tijden en tradities. Voor meer informatie zie: www.vertelgenootschap.nl
Luister hoe het Vertelgenootschap Apeldoorn de geschiedenis met boeiende verhalen tot leven brengt! In De Middelste Molen in Loenen (locatie 17) op beide dagen doorlopend tussen 10:00 en 16:00 uur en op zondag doorlopend tussen 11:00 en 17:00 uur in de kapel van het voormalig kleinseminarie van de Politieacademie (locatie 13).