Bouwhuiscafé

banner

Thema: Goed wonen: Thuis is meer dan een huis. Hoe organiseren we dat in deze complexe tijd? 

Met architect Marcel Barzilay, Petra Hofman van Diep en stedenbouwkundige Ed van Gent, moderator

In vervolg op onze bijeenkomst van 23 mei 2023 met als thema ‘Bouw daar waar de mensen zijn, bouw in de buurt’ organiseert Bouwhuis een avond over de kwaliteit van wat we bouwen. Hoe kunnen we in de wilde zoektocht naar plekken voor meer woningen en verduurzaming, ook zorgen dat we bouwen aan de goede woningen en goede buurten. Want een thuis is meer dan een huis. Architect Marcel Barzilay van bureau Barzilay+Ferwerda woon+wijkvernieuwers en Petra Hofman van Diep – twee in Apeldoorn gevestigde bureaus – zijn in de praktijk samen met bewoners en andere partijen op zoek naar hoe men wil wonen. Deze avond gaan ze die zoektocht aan met ons publiek. Aan de hand van voorbeelden nemen ze ons mee in hun reis naar passende woonvormen en integrale wijkvernieuwing.

Uit hun onderzoek naar experimentele woningbouw in de jaren ’70 hebben Barzilay en Ferwerda veel inspiratie gehaald over hoe we nu zouden kunnen bouwen. Dit passen ze toe in diverse vernieuwingsprojecten in zgn bloemkoolwijken uit de jaren ’70. Een belangrijke les die kan worden getrokken is dat we moeten bouwen waar behoefte aan is, niet waar het meeste aan verdiend wordt! 

Petra Hofman van Diep vertelt over hoe ze bewoners in positie brengt bij wijkvernieuwingsprocessen. Het kunnen hebben van invloed op je directe woonomgeving, of het nu gaat om een herinrichting van de openbare ruimte, verduurzamingsproject of de nieuwbouw van passende woningen, is een belangrijk onderdeel van je thuis voelen in de buurt. Wat betekent dat in de praktijk wanneer je te maken hebt met buren en allerlei overheden?

Wij nodigen u graag uit met ons te zoeken naar een betekenisvolle woonwijk.
Toegang: vrij

s.v.p. aanmelden via info@architectuurcentrumbouwhuis.nl