Nationale Archeologiedagen 2021

banner

Vanaf dit jaar worden de Nationale Archeologiedagen in de maand juni gehouden. Dit jaar is dat op vrijdag, zaterdag, zondag 18-19-20 juni 2021.
Er zijn nog geen fysieke bijeenkomsten mogelijk, daarom komt de Archeologische Werkgroep Apeldoorn samen met de gemeente Apeldoorn met een alternatief programma met een Webinar en twee wandelingen die op eigen gelegenheid te doen zijn.

Lancering Rapport ‘Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos’ met Webinar en wandelingSaga Berg En Bos

Het afgelopen jaar is de gemeente Apeldoorn met een groep vrijwilligers bezig geweest met een cultuurhistorische inventarisatie van het Natuurpark Berg en Bos. Ondanks de beperkende coronamaatregelen hebben we een mooi resultaat kunnen neerzetten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen (zie verderop) willen we dan ook graag het project Het verborgen verleden van Natuurpark Berg en Bos in de spotlight zetten. Vanaf vrijdag 18 juni is het rapport digitaal beschikbaar op: https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/archief/onderzoeken bij de Archeologische SAGA-rapporten. Ook is het rapport voor € 15,- te bestellen bij de Archeologische werkgroep Apeldoorn via awa.apeldoorn@gmail.com.

Webinar Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos

Op vrijdag 18 juni wordt het rapport ‘Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos’ gelanceerd en vindt er tussen 19:30-21:00 uur een Webinar plaats. Daarin zullen enkele onderwerpen uit het boek uitgelicht worden. Zo zal Jelle Reitsma een beeld geven van de verschillende sporen die uit de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn en vertelt Sander Hurenkamp wat er allemaal nog van het sanatorium in Berg en Bos te zien is. Je kan je aanmelden voor het Webinar via archeologie@apeldoorn.nl. Voorafgaand aan het Webinar ontvang je dan een link om de bijeenkomst digitaal bij te kunnen wonen.

Kunt u het webinar niet live bijwonen, dan kunt u deze achteraf terugkijken. De link komt binnenkort beschikbaar.

Wandelkaart Verborgen Verleden Natuurpark Berg en BosBerg En Bos -archeologie Wandelkaart

Speciaal voor het weekend van de Nationale Archeologiedagen is een wandelkaart gemaakt waarin de cultuurhistorische relicten in en om natuurpark Berg en Bos aangegeven staan. Met deze kaart in de hand kun je je eigen wandeling uitstippelen langs de cultuurhistorische elementen in en om het park. Bepaal zelf hoeveel kilometer je loopt, waar je begint en waar je langsloopt. En ontdek prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ijzerkuilen of het tracé van een oude waterleiding naar paleis het Loo. Of wat dacht je van sporen van het sanatorium of uit de Tweede Wereldoorlog.

De kaart is binnenkort verkrijgbaar bij CODA, in park Berg en Bos of via deze website (link volgt)
Omdat u de route zelfstandig kunt wandelen, kunt u de kaart natuurlijk ook na de Nationale Archeologiedagen gebruiken.

Wandelkaart Munitiedepot Hoog Soeren vanaf Hotel Oranjeoord

Tussen Apeldoorn en Hoog Soeren lag in de Tweede Wereldoorlog een bijzonder groot munitieopslagdepot. Destijds lag het depot goed verborgen in het bos, maar ook vandaag de dag is de geschiedenis van dit gebied voor velen onbekend. Om hier verandering in te brengen wordt momenteel hard gewerkt aan een expositie over het Munitiedepot Hoog Soeren, die volgend jaar in Hotel Oranjeoord zal worden opgezet. Vooruitlopend op deze expositie is een wandeling ontwikkeld die u vanuit het hotel door de bossen van Hoog Soeren kunt lopen (de lengte van de uitgestippelde wandeling bedraagt circa 6,5 km). Onderweg wordt u gewezen op allerlei verborgen verwijzingen naar het bijzondere verleden van het bos. U zult het gebied nooit meer met dezelfde ogen bekijken.

De kaart is verkrijgbaar bij CODA en bij diverse horecagelegenheden in de omgeving van Hoog Soeren (Boutique Hotel Hoog Soeren, Restaurant N°15, Pannenkoekenrestaurant Berg en Dal, Halte Assel en Brasserie Het Jachthuis).
Hotel Oranjeoord is tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 niet geopend. Het hotel heropent de deuren op 1 juli 2021. Tevens is de kaart digitaal verkrijgbaar via deze website

Omdat u de route zelfstandig kunt wandelen, kunt u de kaart natuurlijk ook na de Nationale Archeologiedagen gebruiken.