Stichting Apeldoornsche Bosch is verantwoordelijk voor het beheer en de activiteiten in het recent geopende Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Dit doet zij samen met CODA die een belangrijk aandeel vervult in de inhoudelijke tentoonstelling en het educatieprogramma. Daarnaast werkt de stichting nauw samen met oa. ’s Heeren Loo, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland.
Daarnaast organiseert de stichting jaarlijks in januari de Herdenking Apeldoornsche Bosch bij het monument in het Prinsenpark in samenwerking met leerlingen en leerkrachten van KSG, CSO De Prinsenhof en stichting Bevrijding ‘45.
Het pand waarin het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is gevestigd, is nauw verbonden met de geschiedenis aldaar. Waar nu s’ Heerenloo Groot Schuylenburg is gevestigd, was vroeger in gebruik door Joodsch Psychiatrische Inrichting ‘Het Apeldoornsche Bosch’. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn in de nacht van 21 op 22 januari 1943 onder erbarmelijke omstandigheden alle patiënten (volwassenen en kinderen) en bijna alle verplegers door de bezetter weggevoerd en bij aankomst in Auschwitz allen direct vermoordt, in totaal 1278 mensen.
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch biedt een eigentijds educatieprogramma voor studenten en scholieren. Maar is ook voor een bredere doelgroepen toegankelijk.
De stichting wil een bijdrage leveren om landelijk met name jongeren in de samenleving te inspireren en te stimuleren om zelf acties en activiteiten te ontwikkelingen die bijdragen aan een open, verdraagzame en vrije samenleving waarin iedereen mee kan doen. De jongeren zullen worden bereikt via educatieprogramma’s, social media, campagnes en via het digitale platform.
St. Apeldoornsche Bosch
www.apeldoornschebosch.nl
Openingstijden: Woensdag en zondag van 10.00-16.30uur
IBAN NL60 RABO 0343 5971 28
KVK 75332698
Contact via: info@apeldoornschebosch.nl