Vanaf 8 november draait hij weer gesmeerd, zonder gepiep: de opnieuw opgebouwde windmotor op het Wenumseveld in Wenum Wiesel, dankzij een bewonersinitiatief en met veel hulp van bewoners, (lokale) sponsoren en de gemeente. Apeldoorns wethouder Peter Messerschmidt onthulde het informatiebord dat in de bocht van een Klompenpad staat, naast de molen en een nieuwe picknickbank. Over een paar weken wordt een tweede gerestaureerde windmotor in gebruik gesteld, een stukje verder naar het Noorden.
Windmotoren zijn kleine molens die de weidegronden moesten ontwateren of juist bewateren; een taak die inmiddels is overgenomen door het Waterschap. De windmotor kan om zijn eigen as draaien en dus is er geen molenaar nodig om hem bij te stellen. Daardoor kan de molen 24/7 doordraaien. Een pomp in de put onder de molen pompt het water in de afwateringssloot, die uiteindelijk in de Grift terechtkomt. De windvaan zorgt ervoor dat de wieken steeds optimaal in de wind staan.
Binnenkort is ook de 2e windmotoer gerestaureerd en wordt weer geplaatst op de plek langs het kanaal.
Uit De Stentor:
Zo goed als nieuwe historische windmotor op Wenumseveld in Wenum-Wiesel draait weer
Het waaide net niet hard genoeg, maar met een zetje draaide hij gesmeerd en zonder gepiep: de windmotor op het Wenumseveld in Wenum-Wiesel. Vrijdag 8 november werd de vernieuwde historische windmotor weer in beweging gezet. Wethouder Peter Messerschmidt onthulde het bijbehorende informatiebord, dat in de bocht van een Klompenpad staat.
Elisabeth van Horen - Lemm 11-11-24, 11:06 Laatste update: 12-11-24, 16:32
De windmotor (kleine windmolen) uit circa 1930 is vrijwel helemaal opnieuw opgebouwd, met behulp van inwoners van Wenum-Wiesel, (lokale) sponsoren, de gemeente Apeldoorn en Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM).
De Werkgroep Windmotoren Wenum van dorpsraad Wenum-Wiesel startte enkele jaren geleden, onder leiding van projectleider Nico van der Horst, een onderzoek naar de mogelijkheden voor restauratie van twee nog in Wenum aanwezige windmotoren om deze te behouden voor het landschap. De twee windmotoren staan op de monumentenlijst van de gemeente Apeldoorn. Nu is de eerste windmotor hersteld en in gebruik genomen.
Vroeger stonden er meer windmotoren, allemaal aan de Grift, een belangrijke waterloop op de Veluwe. Het zijn kleine molens, die de weidegronden moesten ontwateren of juist bewateren. Het waterbeheer werd later overgenomen door het waterschap.
Geen molenaar nodig
De windmotor kan om zijn eigen as draaien. Er is dus geen molenaar nodig om hem bij te stellen. Daardoor kan de molen 24/7 doordraaien. Een pomp in de put onder de molen pompt het water in de afwateringssloot, die uiteindelijk in de Grift terechtkomt. De windvaan zorgt ervoor dat de wieken steeds optimaal in de wind staan.
(foto: Ton Rothengatter)