Het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA) ondersteunt ook initiatieven ten behoeve van het realiseren van publicaties en renovatie en het herplaatsen van objecten die te maken hebben met het erfgoed in Apeldoorn.
Zij doet dit o.a. via het Fonds Apeldoornse Historische Publicaties (FAHP). Via dit fonds wordt een bijdrage geleverd en een extra stimulans gegeven aan nieuwe historische publicaties over Apeldoorn. Er is veel belangstelling voor lokale geschiedenis. Dat kan via activiteiten, maar ook via publicaties. Daarmee kan het een stimulans bieden om meer informatie over de rijke Apeldoornse geschiedenis te publiceren.
Aanvragen kunnen jaarlijks in drie perioden worden ingediend:
Lees hier de criteria en procedure voor aanvragen van bijdrage t.b.v. publicaties
Lees hier de procedure voor de aanvraag bijdrage voor objecten.
Op de nieuwjaarsreceptie van de VOA werd het eerste exemplaar van dit nieuwe boek getiteld: Groen Apeldoorn: De boom- en bloemkwekerijen overhandigd aan burgemeester Ton Heerts. Het boek, door auteur Dick Veenhuizen, is te koop in de boekhandel voor …
Als nestor van de de moderne kunst in Apeldoorn is Teun Renes van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne kunst in Apeldoorn en daarbuiten. Na zijn verhuizing van Amsterdam naar Apeldoorn in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd …
Op woensdag 4 oktober, op dierendag, is onder grote belangstelling het kinderboek “Swoertje wroet in vroeger: Het geheim van de smid” uitgekomen. In het boek beleven de vriendjes Swoertje en Beertje samen een avontuur op de Veluwe. Met als thema de …
Het vierde boek van Arnold Zweers, oud dagbladjournalist en geboren en getogen Apeldoorner. In dit boek vertellen tal van import-Apeldoorners hoe zij hier terecht kwamen en hoe het hen verging.
Het boek ‘Deventerstraat > Apeldoorn. Tussen Hoofdstraat en Stationsstraat’ is een boek dat jarenlang niet verder kwam dan een losse verzameling aantekeningen en foto’s van Pol Beermann. De werkgroep publicaties van de VOA heeft de taak op zich …
De amateur-geschiedschrijver Frits Bouwmeester heeft een nieuw boek aan zijn collectie toegevoegd.Dit boek beschrijft de lotgevallen rondom de geallieerde bommenwerper B-17G, bijgenaamd Tennessee Toddy, die in 1943 zwaar gehavend op Werler 1 in …
Over wasserijen in Apeldoorn. In Apeldoorn waren de omstandigheden ideaal om een wasserij te beginnen. Dit boek biedt een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de vele wasserijen die Apeldoorn kende en nog kent. Een uitgave van de Vereniging …
Over de geschiedenis van de Deventerstraat tussen Hoofdstraat en Stationsstraat. Het beschrijft niet alleen de panden, maar bevat ook vele foto's en de persoonlijke herinneringen en verhalen van de ondernemersfamilies die een stem,pel hebben gedrukt …
Geschiedenis van de rijwielfabriek en van rijwielgrossier Juncker Bike Parts.Juncker was enen van de oudste en groetere rijwielondernemingen van Nederland. De fabriek verhuisde in 1935 van Rotterdam naar Apeldoorn. In 1968 werd het overgenomen door …
Biografie H.C. van der Houven van Oordt H.C. van der Houven van Oordt ontwikkelde de wijk De Parken. Geboren in 1837 uit het geslacht van de suikerzakjes bekende Rotterdamse fabrikant Van Oordt. Hij verhuisde vanuit Heerde in 1875 naar Apeldoorn en …
In het voorjaar 2022 was de gehele oplage van het boek vluchteling in eigen land volledig uitverkocht. Inmiddels is er een tweede druk verschenen. Dit boek gaat over de evacuatie van Arnhem in september 1944. Er komen ruim twintig oud – …
(deel 7 in de serie Wijk in Beeld) 'Welkom in Berg en Bos, wellicht de mooiste wijk van Nederland. Gedrapeerd over een glooiend, bebost terrein met meanderende straten en prachtige villa’s, en een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de ijzertijd. …
De auteurs Evelien van Es, Daniël Kipp en Huub Selen geven in dit boek de geschiedenis van een ontwikkelproces van jaren. Het plan voor de transformatie van de kanaaloevers van industrie- naar woongebied is ooit door stedenbouwkundige Rein Geurtsen …
22 september 2018 verscheen in het kader van de bedrijvenserie het boek “Wat doen de eieren”. De uitstekende samenwerking tussen de publicatiefondsen van de VOA en het Erfgoedplatform Apeldoorn en de sponsoring van de heer Aart Heinen van de …
De uitgave van “De Grift en haar stroomgebied” bevat een beschrijving van de Grift als zelfstandige beek met een beschrijving van elke beek die in de Grift uitmondt. In beknopte vorm wordt ook aandacht gegeven aan de beken die niet op de Grift …
In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van …
Symbool voor zeven eeuwen geschiedenis van de buurtschappen Wenum en Wiesel. De Wenumse Watermolen kent een geschiedenis van meer dan 7 eeuwen. De molen is de enige nog in werking zijnde door water aangedreven korenmolen in de gemeente Apeldoorn en …
Wat is Apeldoorn nou eigenlijk, een stad of een dorp? Dit boek doet een poging het karakter, het eigene van Apeldoorn te doorgronden. Dat gebeurt aan de hand van anekdotische verhalen over het verleden van Apeldoorn, van opiniërende epistels van de …
Eeuwenlang telt de Veluwe economisch, landschappelijk en geografisch niet mee. Een achtergebleven en woest gebied, moeilijk begaanbaar. In kleine dorpen en buurtschappen proberen keuterboertjes het hoofd boven water te houden op de schrale en …
De Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) heeft tijdens het festival 'Gemaakt in Apeldoorn' in 2016 een oude gaslantaarn, die ooit in Apeldoorn heeft gestaan, gekregen van de familie Wardenier uit IJmuiden. De opa van schenker Jaap Wardenier, was directielid …