tm 30/9: Expositie Munitiedepot Hoog Soeren

banner

Verscholen in de bossen van Hoog Soeren lag in de Tweede Wereldoorlog het grootste munitieopslagdepot van West-Europa. Honderden hectares bos werden in 1943 door de Duitse Wehrmacht gevorderd, waarna hier grote hoeveelheden munitie werden opgeslagen. Dit munitiedepot bleef in gebruik tot het moment dat de Canadese bevrijders Apeldoorn naderden. Om te voorkomen dat grote hoeveelheden munitie in geallieerde handen zouden vallen, besloot de Wehrmacht deze munitie te vernietigen door het munitiedepot op te blazen. Hoewel deze actie door sabotage slechts gedeeltelijk slaagde, is het gebied door de explosies bezaaid geraakt met munitieartikelen. Direct na de gedeeltelijke vernietiging van het depot is gestart met opruimwerkzaamheden. Toch is het gebied ook na de oorlog nog lange tijd onveilig geweest door de aanwezigheid van onontplofte munitieartikelen. Tot op de dag van vandaag wordt gewerkt aan het systematisch opsporen en opruimen van deze explosieven.

De explosievenopruimingswerkzaamheden vinden plaats onder archeologische begeleiding. Daarmee wordt informatie verzameld over de geschiedenis van het munitiedepot.

Tot en met 30 september 2022 wordt deze geschiedenis in een expositie verteld aan de hand van archeologische vondsten die tijdens ruimingswerkzaamheden zijn aangetroffen. Deze expositie bevindt zich in de lobby van Hotel Oranjeoord in Hoog Soeren en is kosteloos te bezoeken tijdens de openingstijden van het hotel.

Ook is een informatieve wandelroute beschikbaar die u vanaf het hotel door het voormalige munitiedepot leidt, waar u zelf de sporen van deze geschiedenis nog in het landschap kunt herkennen. De wandelroute is kosteloos verkrijgbaar bij de expositie in Hotel Oranjeoord. Een digitale versie is te downloaden op:

/media/372614/Wandelkaart_Munitiedepot.pdf