Oktober: Maand van de geschiedenis

banner

Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar staat het thema ‘Aan het werk’ centraal. CODA realiseerde met een aantal erfgoedpartners en Gelderse musea een interessant programma dat het thema op verschillende manieren en in verschillende vormen voor het voetlicht brengt.
Zie ook: www.coda-apeldoorn.nl/maandvandegeschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is op 1 oktober gestart met een Historisch Café over het thema ‘Aan het werk’. Eén van de sprekers is CODA archivaris Stefan Rutten. Hij vertelde over de ontwikkeling van Apeldoorn en nam het publiek mee in de transformatie van een groot dorp met nijverheid en industrie naar de ‘tweede schrijftafel van Nederland’.

CODA directeur Carin Reinders vertelt op donderdag 14 oktober over het houten ADO speelgoed dat in sanatorium Berg en Bosch gemaakt werd en deel uitmaakt van de CODA collectie. Aanmelden voor deze lezing kan via deze link.

Tot en met 18 oktober kun je in De Schatkamers van Gelderland in de Makerspace van CODA ExperienceLab een aantal bijzondere collectiestukken uit Gelderse musea ontdekken in een VR game. Kijk op de www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden voor de openingstijden van het ExperienceLab.

De Verhalentafel op 21 oktober besteedt aandacht aan de Brinklaan; een plek in Apeldoorn waar van oudsher veel bedrijvigheid was.

Tijdens de CODA Erfgoeddag op zaterdag 30 oktober kom je meer te weten over de geschiedenis van de Apeldoornse rijwielfabriek Juncker. En heb je altijd al willen weten hoe er gewerkt wordt in CODA Archief? Meld je dan aan voor een van de rondleidingen en krijg een uniek kijkje achter de schermen! Meer weten over de geschiedenis van Apeldoorn? Wandel dan met een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief door het centrum van Apeldoorn.

Cabaretier, comedian en columnist Merijn Scholten was eerder dit jaar als artist-in-residence te gast in CODA in het kader van Erfgoedfestival Gelderland. Hij liet zich inspireren door de collecties en programmering van CODA. Op 3 oktober, tijdens de opening van het Erfgoedfestival Gelderland, presenteerde hij het nieuwe werk dat hij maakte na zijn bezoek aan CODA. In de festivalperiode (3 t/m 31 oktober) bekijk je op www.erfgoedfestival.nl meer video’s van Merijn Scholten. Daar vind je ook zijn vlog.

Marit Berends van online platform Cultuursnuiver maakte in het kader van de Maand van de Geschiedenis een videoreeks over historische beroepen in en om Apeldoorn. In oktober verschijnt elke week een nieuwe video waarin Papierfabriek De Middelste Molen, de machinist van de Veluwse Stroomtrein Maatschappij, de hovenier van Paleis het Loo en de landmeter van het Kadaster aan bod komen. Geen video missen? Volg ons dan op de socials (@codaapeldoorn).

Meer weten over het volledige programma tijdens de Maand van de Geschiedenis en je aanmelden voor een van de activiteiten? Ga dan naar www.coda-apeldoorn.nl/maandvandegeschiedenis.