Nationale Archeologiedagen 2021 terugkijken

banner

In juni werden de Nationale Archeologiedagen gehouden.
Je kunt hier nog terugkijken en de wandelingen downloaden..

Rapport ‘Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos’ met Webinar en wandelingSaga Berg En Bos

Het afgelopen jaar is de gemeente Apeldoorn met een groep vrijwilligers bezig geweest met een cultuurhistorische inventarisatie van het Natuurpark Berg en Bos. Ondanks de beperkende coronamaatregelen hebben we een mooi resultaat kunnen neerzetten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen is het project Het verborgen verleden van Natuurpark Berg en Bos in de spotlights gezet.
Het rapport is HIER digitaal beschikbaar of bij de Archeologische SAGA-rapporten. Ook is het rapport voor € 15,- te bestellen bij de Archeologische werkgroep Apeldoorn via awa.apeldoorn@gmail.com.

Webinar Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos (terugkijken tot 30/8)

Op vrijdag 18 juni vond een webinar over het rapport ‘Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos’ plaats. Daarin werden enkele onderwerpen uit het boek uitgelicht. Zo gaf Jelle Reitsma een beeld van de verschillende sporen die uit de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn en vertelde Sander Hurenkamp wat er allemaal nog van het sanatorium in Berg en Bos te zien is. 
Je kunt het webinar HIER terugkijken

Wandelkaart Verborgen Verleden Natuurpark Berg en BosBerg En Bos -archeologie Wandelkaart

Speciaal voor het weekend van de Nationale Archeologiedagen is een wandelkaart gemaakt waarin de cultuurhistorische relicten in en om natuurpark Berg en Bos aangegeven staan. Met deze kaart in de hand kun je je eigen wandeling uitstippelen langs de cultuurhistorische elementen in en om het park. Bepaal zelf hoeveel kilometer je loopt, waar je begint en waar je langsloopt. En ontdek prehistorische grafheuvels, middeleeuwse ijzerkuilen of het tracé van een oude waterleiding naar paleis het Loo. Of wat dacht je van sporen van het sanatorium of uit de Tweede Wereldoorlog.

De kaart is verkrijgbaar bij CODA, in park Berg en Bos of download de kaart hier
Omdat u de route zelfstandig kunt wandelen, kunt u de kaart natuurlijk ook na de Nationale Archeologiedagen gebruiken.

Wandelkaart Munitiedepot Hoog Soeren vanaf Hotel OranjeoordWandelkaart Munitiedepot (1)

Tussen Apeldoorn en Hoog Soeren lag in de Tweede Wereldoorlog een bijzonder groot munitieopslagdepot. Destijds lag het depot goed verborgen in het bos, maar ook vandaag de dag is de geschiedenis van dit gebied voor velen onbekend. Om hier verandering in te brengen wordt momenteel hard gewerkt aan een expositie over het Munitiedepot Hoog Soeren, die volgend jaar in Hotel Oranjeoord zal worden opgezet. Vooruitlopend op deze expositie is een wandeling ontwikkeld die u vanuit het hotel door de bossen van Hoog Soeren kunt lopen (de lengte van de uitgestippelde wandeling bedraagt circa 6,5 km). Onderweg wordt u gewezen op allerlei verborgen verwijzingen naar het bijzondere verleden van het bos. U zult het gebied nooit meer met dezelfde ogen bekijken.

De kaart is verkrijgbaar bij CODA en bij diverse horecagelegenheden in de omgeving van Hoog Soeren (Boutique Hotel Hoog Soeren, Restaurant N°15, Pannenkoekenrestaurant Berg en Dal, Halte Assel en Brasserie Het Jachthuis).
Hotel Oranjeoord is tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 niet geopend. Het hotel heropent de deuren op 1 juli 2021. De kaart is HIER te downloaden

Omdat u de route zelfstandig kunt wandelen, kunt u de kaart natuurlijk ook na de Nationale Archeologiedagen gebruiken.