De Atlas van Apeldoorn - Wijk Zevenhuizen

banner

In de serie Atlas van Apeldoorn zet CODA in samenwerking met partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn, bewoners en andere betrokkenen jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers.
Van 15 juni t/m november staat de editie 2024 in het teken van de Wijk Zevenhuizen.

Download hier tzt het programmaboekje

Activiteiten

Tijdens de Atlas zullen er allerlei activiteiten zijn die de geschiedenis van Zevenhuizen tot leven roepen.  Op deze plaats staat het meest actuele overzicht.

14/6: Lezing - De Archeologie van Zevenhuizen, van prehistorie tot heden

door Janneke Zuyderwyk en Masja Parlevliet
Je zou denken dat de wijk ontstaan is uit zeven huizen, maar de voorgeschiedenis van dit gebied is veel rijker dan dat. Denk aan jagers verzamelaars in de prehistorie, maar ook aan landgoederen van latere tijd. Janneke en Masja nemen je mee in de archeologie van Zevenhuizen en zijn directe omgeving. Over wat er ooit is opgegraven, maar ook over wat er nog in de bodem kan liggen.
20.00-21.30 uur, Locatie: Julianakerk, Deventerstraat 91 Apeldoorn

15/6: Officiële opening.
De Atlas van Zevenhuizen wordt geopend bij het winkelcentrum Anklaar. Nadere gegevens volgen.

16/6: Doe-activiteiten bij de Archeohotspot Veluwe
Tijdens de Nationale Archeologiedagen komt de Veluwse Archeohotspot naar Zevenhuizen! Op zondag 16 juni staat de hotspot op het winkelcentrum Anklaar. Een uitje voor jong en oud!

Bij de Archeohotspot kan je van alles te weten komen over de archeologie van de Veluwe en van Zevenhuizen in het bijzonder. Er zijn verschillende doe-activiteiten: zoals over de Veluwse bodem, de vondsten die hier voorkomen en het restaureren van aardewerk. Ook kan bij de Archeohotspot gratis het archeologisch jaaroverzicht opgehaald worden en is er een bodemvondsten-spreekuur. Dus heb je nog een vondst thuis liggen waar je een keer een specialist naar wilt laten kijken? Bij de Archeohotspot kan dat!
12.00-17.00 uur, Locatie: Winkelcentrum Anklaar

2/7: IVN zomeravondwandeling Mheenpark
Een wandeling door het bijna 50-jarige fraaie en gevarieerde Mheenpark.
De Apeldoornse IVN Bomenroute in dit park bestaat dit jaar 25 jaar. Bomen zijn steeds belangrijker voor mens en dier. Een grote boom heeft hetzelfde effect als tien airco’s. Zo vangen ze onder andere CO2 op en fijnstof af. Welke bomen trekken de meeste insecten aan? Welke vogels maken op welke manier gebruik van die bomen? Er is ook aandacht voor de wilde bloemen, het water met z’n bewoners en wat het park aan recreatie te bieden heeft.

21/8: Fietstocht door Fietsgilde

18/9: Lezing over het Mheenpark door Henk Barkhof
Van 14  - 16.30 in gebouw het Kruispunt

26/9: Verhalentafel
Het thema - uiteraard - de wijk Zevenhuizen.
In gebouw 055 aan de Zilverschoon

Gedurende de hele periode

Bomenroute door het Mheenpark (via de IVN Natuur app)
Bij de 27 beschreven boomsoorten zijn genummerde naambordjes geplaatst om de boom te leren (her)kennen en te ontdekken dat bomen belangrijker zijn dan je denkt. De route is in de vorm van een acht: een rondje ten oosten van de brug bij boerderij de Groenhoeve en een tweede ten westen van de brug. Ter wille van de overzichtelijkheid van het routebeeld zijn op een aantal plaatsen dicht bij elkaar staande, beschreven boomsoorten samengenomen in één routepunt.
>> Lees meer op de website van IVN-Apeldoorn
Je kunt via deze site ook een boekje (pdf bestand) downloaden voor een nadere beschrijving va nde verschillende bomen)

De Weteringsebroek route gaat ook door de wijk Zevenhuizen (Apeldoorn te voet - 12km)
Deze wandelroute van ‘Apeldoorn te Voet’ verbindt het station Apeldoorn via de wijk Zevenhuizen met het buitengebied. Zo geniet je al wandelend van Apeldoorns natuur en cultuur. Het eindpunt is bij de bushalte in Teuge.
De wandelroute is bewegwijzerd en is in beide richtingen te lopen.
>> Bekijk de route HIER 
Hier vind je ook een routebeschrijving (pdf) en gpx bestand.

 

Tzt wordt hier meer informatie toegevoegd

Wij wensen u veel plezier!

 

Projectgroep Atlas van Apeldoorn