Exodus belevingstocht

banner

Belevingstocht ter herinnering aan de Exodus Arnhem – Apeldoorn in September 1944

Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 24 september 1944 trokken meer dan 50.000 Arnhemmers zowel via Groenendaal als via Deelen naar Apeldoorn en kregen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak in Beekbergen toegewezen.

Op vrijdag 27 september 2019 gedenken we deze Exodus middels het Herdenken, Beseffen en Beleven van deze evacuatie in Arnhem, Beekbergen en Apeldoorn.

Na een voettocht vanaf Huissen naar het stadhuis van Arnhem ’s morgens vindt ’s middags een tocht door Beekbergen plaats, gevolgd door een officiële herdenking bij het Exodus monument aan de Arnhemseweg in Beekbergen om 14.00 uur.
Vanaf 15.30 uur volgt de Belevingstocht door het centrum van Apeldoorn, vanaf de Brinklaan, via de Nieuwstraat, Mariastraat, Hoofdstraat, Beekpark en Roggestraat naar CODA.

Aan deze Herdenkings- en Belevingstocht nemen mensen deel, die als kind - of hun ouders - de evacuatie hebben meegemaakt. Ook belangstellenden uit Apeldoorn zijn van harte welkom.

>> Meer activiteiten rond het thema Gelderland herdenkt 

Gelderland Herdenkt

 

Heeft u belevenissen aan de evacuatie in september 1944? Laat het weten.
Mocht u ook verhalen kennen of herinneringen hebben aan deze evacuatie, dan horen wij het graag. Reacties s.v.p. sturen aan Ellen Oomen, e-mailadres: ellen_oomen@hotmail.com.

Exodusmonument [Foto Jelle Reitsma ][67266] Evacuatiemonument Beekbergen

Evacuatie Arnhem -2Evacuatie van Arnhem, burgerbevolking beweegt zich noordwaarts, in september 1944. Foto genomen voor de uitspanning Groenendaal, ongeveer halverwege Arnhem en Apeldoorn. september 1944
Bron: CODA Archief P-002797, H. de Groot

Evacuatie Arnhem -3Evacuées na de verplichte ontruiming uit Arnhem, op een platte wagen met paard op weg naar hun nieuwe tijdelijke onderdak ter hoogte van drogisterij Kraal (later Minderman) en de stoffenwinkel van de firma Van Dam aan de Hoofdstraat.
Datering: 24/9/1944-25/9/1944
Bron: CODA Archief P-005746, fotograaf onbekend

Evacuatie Arnhem -1Opladen van een wagen met schamele bezittingen door evacués uit Arnhem, die zich opmaken voor terugkeer naar Arnhem. Let op mager paard. Aan de westkant van de straat schuin tegenover de vroegere Bakersteeg. Rechts Meubelhal, later Duwel (vroeger Hotel Van der Burg) aan de Hoofdstraat.
April 1945. Bron: CODA Archief GA-001289, H. Stokhuyzen