Heeft u herinneringen aan de evacuatie in september 1944??

banner

Herdenken en Beleven Evacuatietocht ( Exodus)

Op grond van een bevel van de Duitse legerleiding moesten alle inwoners van Arnhem in september 1944 vertrekken. Ruim 50.000 Arnhemmers zijn op weg gegaan naar Apeldoorn via twee routes. Via de oude Apeldoornseweg over Groenendaal en via Deelen en Hoenderloo, waar zij in Beekbergen werden opgevangen door het Nederlandse Rode Kruis en adressen voor onderdak kregen toegewezen.

Jaarlijks wordt in Arnhem stilgestaan bij deze Exodus middels een herdenking bij de plaquette aan het begin van de Apeldoornseweg.
Over deze grootschalige evacuatie is in 2014 het boek “Evacué in Apeldoorn 1944 – 1945“ verschenen waarin verhalen over deze periode van zowel Arnhemmers als Apeldoorners zijn opgetekend. Ook is een herdenkingsmonument in Beekbergen opgericht.

In het kader van 75 jaar Market Garden wordt aandacht besteed aan deze noodgedwongen evacuatie door deze tocht niet alleen te herdenken bij beide monumenten maar ook te doen herleven middels lopers en fietsers van Arnhem naar Apeldoorn.

Op vrijdag 27 september 2019 vindt ’s morgens een loop in Arnhem plaats gevolgd door een ontvangst door het College van B&W. Daarna worden de deelnemers verplaatst naar Beekbergen, waar een stoet geformeerd wordt, die in optocht vertrekt naar het Exodus monument in Beekbergen ( tegenover restaurant De Smittenberg).
Op deze locatie vindt dan om 14.00 uur een officiële herdenking plaats m.m.v. de burgemeester van Apeldoorn en een evacué. Daarna gaan de deelnemers naar het centrum van Apeldoorn voor een belevingstocht.

Heeft u belevenissen aan de evacuatie in september 1944? Laat het weten.

Mocht u ook verhalen kennen of herinneringen hebben aan deze evacuatie, dan horen wij het graag. Reacties s.v.p. sturen aan Ellen Oomen, e-mailadres: ellen_oomen@hotmail.com.

Exodusmonument [Foto Jelle Reitsma ][67266] Evacuatiemonument Beekbergen

Evacuatie Arnhem -2Evacuatie van Arnhem, burgerbevolking beweegt zich noordwaarts, in september 1944. Foto genomen voor de uitspanning Groenendaal, ongeveer halverwege Arnhem en Apeldoorn. september 1944
Bron: CODA Archief P-002797, H. de Groot

Evacuatie Arnhem -3Evacuées na de verplichte ontruiming uit Arnhem, op een platte wagen met paard op weg naar hun nieuwe tijdelijke onderdak ter hoogte van drogisterij Kraal (later Minderman) en de stoffenwinkel van de firma Van Dam aan de Hoofdstraat.
Datering: 24/9/1944-25/9/1944
Bron: CODA Archief P-005746, fotograaf onbekend

Evacuatie Arnhem -1Opladen van een wagen met schamele bezittingen door evacués uit Arnhem, die zich opmaken voor terugkeer naar Arnhem. Let op mager paard. Aan de westkant van de straat schuin tegenover de vroegere Bakersteeg. Rechts Meubelhal, later Duwel (vroeger Hotel Van der Burg) aan de Hoofdstraat.
April 1945. Bron: CODA Archief GA-001289, H. Stokhuyzen