Wolven en slakken op de Veluwe

banner

De Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober worden in Apeldoorn en Epe gehouden met een gezamenlijk thema: de vroegmiddeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe. Nieuwe ontwikkelingen en experimenten met pas gevonden klapperstenen brengen diverse organisaties uit de twee gemeenten samen in een programma over ijzer en ijzerwinning.
Oktober lijkt ver weg, maar de voorbereidingen vinden nu al plaats. Het proces van het winnen van ijzer zoals dat in de middeleeuwen plaatsvond is voor iedereen te volgen: van klappersteen tot wolf en slak. 
Het benodigde leem is inmiddels gewonnen (bekijk verslag en foto's). Op 22 september 11-17 uur wordt er op Hagedoorns Plaatse in Epe verder gewerkt aan de bouw van de ijzeroven en het voorbereiden van houtskool en klapperstenen. Bovendien wordt een wolf, het ruwe ijzer uit de oven van vorig jaar, uitgesmeed. Een spectaculair gezicht! Ook wordt de reizende tentoonstelling geopend over de laatste ontdekkingen en laten verhalenvertellers je teruggaan naar die tijd. >> Lees meer

Ijzer 22-smeden -gemeente Apeldoorn Ijzer 23-smeden -Jos Jansenof Lorkeers


Tijdens de Nationale Archeologie dagen volgt dan de climax (12 t/m 14 oktober). 

- Op vrijdag 12 oktober 20-22 uur eerst een lezing over voorkomen van ijzer in onze bodem bij Hagedoorns Plaatse

- Op zaterdag 13 oktober 11- 17 uur wordt de ijzeroven in Epe echt gestookt, met klapperstenen als ijzererts.
Je kunt dan bij Hagedoorns Plaatse ook zelf opgraven, je eigen bodemvondsten meenemen, een fietstocht langs archeologische plekken maken en nog veel meer.

- Zondagmiddag 14 oktober 13- 17 uur verplaatst de activiteit naar Apeldoorn. Bij de grote ijzerslakkenhoop in Sportpark Orderbos, bij AV’34, kun je zelf smeden op vroegmiddeleeuwse wijze, naast de ijzerslakkenhoop kun je ook hier de reizende tentoonstelling bekijken, je laten meevoeren door de verhalenvertellers en je eigen bodemvondsten meenemen.