Maand van de Geschiedenis in CODA

banner

Van 1 t/m 31 oktober: Uiteenlopende activiteiten rond het thema ‘Opstand’ in CODA

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Van 1 tot en met 31 oktober brengen honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties bij miljoenen Nederlanders de geschiedenis onder de aandacht. CODA is met een bibliotheek, museum en archief hét cultuurhuis van Apeldoorn en doet uiteraard mee aan deze Maand. Zo kunnen bezoekers de bunker van Seyss-Inquart in virtual reality beleven, is er een speciale Verhalentafel en komt Nelleke Noordervliet in CODA praten over ‘Opstand’.

Na het zoet van vorig jaar met het thema ‘Geluk’ keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken én van onderdrukking, verraad en moord.

CODA haakt in oktober met de volgende activiteiten aan bij het thema van deze maand:

BUNKER VAN SEYSS-INQUART IN VIRTUAL REALITY
Aan de Loolaan 554 in Apeldoorn zetelde vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog het hoogste gezag in bezet Nederland: Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf. In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om een blik te werpen in deze schuilkelder die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk. Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden in CODA VR Lab twee activiteiten georganiseerd waardoor u toch een bezoek aan deze bunker kunt brengen.

woensdag 3 en dinsdag 30 oktober | 10.00-11.30 uur: Rondleiding met gids
In CODA VR Lab word je in virtual reality door een gids rondgeleid alsof je terug bent in het jaar 1948 toen de bunker werd opengesteld voor publiek. Ook nemen we je deze ochtend mee langs de historische paviljoens op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek. Hier worden geluids- en beeldfragmenten gecombineerd met historische foto’s en objecten waarmee de rijke geschiedenis van Apeldoorn en omgeving op een bijzondere manier in beeld wordt gebracht.

maandag 22 oktober | 14.00-16.00 uur: Bekijk de spotprenten in de bunker in VR 
In 1948 werd de bunker opengesteld voor publiek en op de witgekalkte muren werden toen onder andere spotprenten aangebracht. Waren deze tekeningen een vorm van opstand? Kom er tijdens deze bijzondere virtual reality-rondleiding achter welke spotprenten in de bunker te vinden zijn. Vind jij deze spotprenten een vorm van opstand? In een tekenprogramma kun je deze middag ook je eigen virtuele spotprent gaan ontwerpen. Tevreden? Maak een foto en verstuur de spotprent naar je eigen e-mailadres.

De toegang tot CODA VR Lab in CODA Centrale Bibliotheek is gratis; u hoeft zich voor deze activiteiten niet aan te melden.

VERHALENTAFEL ‘JONG EN OPSTANDIG IN APELDOORN’
donderdag 18 oktober | 10.00-12.00 uur

De Verhalentafel in oktober staat in het teken van opstand en gaat terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, massabewegingen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Herinnert u zich nog de demonstrerende jongeren in 1956 die in opstand kwamen tegen het verbod van de Apeldoornse burgemeester om de film Rock around the Clock te vertonen? Of was u misschien zelf een van die jongeren? Heeft u in de jaren ’60 op zaterdagavond gedanst in de Acaciahal, het prachtige danspaleis midden in Berg en Bosch? Heeft u herinneringen aan de jongerensoos De Groene Fles, Eureka of de AVRO-landdagen? Speelde u in een Apeldoornse popgroep? Al deze verhalen en antwoorden horen we graag aan onze Verhalentafel, de plek om in een informele sfeer herinneringen op te halen, te delen en vast te leggen. Heeft u zelf nog beeldmateriaal dat u wilt delen, neem dit dan mee om het ook aan anderen te laten zien.

U vindt de Verhalentafel bij het paviljoen over Bedrijvigheid in Apeldoorn op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek; aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis.

IN GESPREK MET NELLEKE NOORDERVLIET
woensdag 24 oktober | 20.00-22.00 uur

Kom in CODA Auditorium luisteren naar Nelleke Noordervliet, essayist van de Maand van de Geschiedenis 2018. In het programma Tijd voor Max werd bekendgemaakt dat Noordervliet de auteur is van het essay voor de 15e Maand van de Geschiedenis met het thema ‘Opstand’. Noordervliets voorliefde voor geschiedenis blijkt uit diverse historische romans; uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Op 24 oktober gaat CODA directeur Carin Reinders met haar in gesprek over opstand. Ook draagt Noordervliet haar essay Door met de strijd voor.

Toegangskaarten voor deze avond zijn vanaf 1 oktober te koop bij CODA (ook online) en bij Nawijn & Polak en kosten € 12,50/€ 15,00 per stuk; kijk op coda-apeldoorn.nl/ingesprek voor de verkoopadressen en aanvullende informatie.

Informatie over de activiteiten in CODA is ook te lezen op coda-apeldoorn.nl/geschiedenis.