Historisch Café: Over Grenzen van Gelderland

banner

Tijdens het derde Historisch Café op 1 juni staat het Erfgoedfestival Grenzen van Gelderland centraal. Onderwerpen die aan bod komen, zijn de activiteiten bij Herenhul in het Engelanderholt en de tentoonstelling Gelderland Grensland die vanaf 17 juni in CODA Museum te zien is.
Het Historisch Café heeft vrijdag 1 juni van 17.00 tot 19.00 uur plaats in CODA Café; de toegang is zoals altijd gratis.

Herenhul
Amateurhistoricus Huub Ummels vertelt over hoe in vroeger tijden recht werd gesproken bij het Herenhul in het Engelanderholt. Tot de Franse tijd was er sprake van een streeksgewijs georganiseerd recht dat teruggaat naar de Lex Salica, een verordening die keizer Karel de Grote in de achtste eeuw uitvaardigde. Hij bepaalde dat het gewoonterecht eerst per streek moest worden opgeschreven om het daarna tot landrecht te verheffen. De regels werden ook bepaald op het Herenhul. In CODA Centrale Bibliotheek bevindt zich een drukwerkje met het opschrift Gereformiert Lantrecht van Veluwen und Veluwenzoom dat in 1621 opgemaakt is op het Herenhul. Ook was er het rondreizend landgericht van Veluwe, een lagere rechtbank die gedurende het jaar alle ambten zoals Ede, Voorst, Epe, Brummen maar ook Apeldoorn aandeed om recht te spreken. Ummels geeft met zijn boeiende verhaal inzage in hoe vroeger recht gesproken werd. Dit wordt overigens komende zomer door een toneelgezelschap uit Ugchelen nagespeeld op locatie Herenhul.
>> Lees meer over rechtspraak op het Herenhul

Gelderland GrenslandGelderland-Grensland
Roosmarij Deenik is conservator bij CODA Museum en zij geeft een lezing over de tentoonstelling Gelderland Grensland die vanaf 17 juni in CODA Museum te zien is. De grenzen van de provincie Gelderland zijn door de eeuwen heen nogal eens gewijzigd door politieke twist en wapengekletter. Tegelijkertijd is de Nederlandse landschapschilderkunst beïnvloed door steeds veranderende esthetische idealen en kunststromingen. De verscheidenheid van deze provincie heeft kunstenaars echter altijd geboeid en geïnspireerd. Als het niet de nobele historie was van het oude hertogdom, dan was het wel de verscheidenheid van de natuur die de kunstenaar verleidden naar Gelderland af te reizen om het te vereeuwigen op het schilderdoek. Gelderland Grensland brengt landschapschilderkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw samen en is van 17 juni tot en met 23 september in CODA Museum te zien. Een uitgelezen kans om aan de hand van meesterwerken uit vier eeuwen schilderkunst door de provincie Gelderland te reizen!
Foto: Jacob Cremer - Wodanseiken te Wolfheze (1849) olieverf op doek – Collectie Museum Arnhem – foto Peter Cox
>> Lees meer over deze tentoonstelling

En verder…..
Na de pauze het alom bekende nieuwsblok waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA directeur-bestuurder Carin Reinders niet.

Over het Historisch Café
Het Historisch Café heeft van 17.00 tot 19.00 uur plaats in CODA Café en is de ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Apeldoorn. Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt in samenwerking met CODA meerdere keren per jaar georganiseerd. Ieder Historisch Café heeft zijn eigen thema en verschillende sprekers lichten dat thema toe met boeiende verhalen.

Dit jaar is er ook nog een Historisch Café op 7 september en 2 november.

Geïnformeerd blijven? Schrijf u dan in voor de Nieuwsbrief Ruimte voor Erfgoed