Film: Klanken van oorsprong

banner

tm 31/8 te zien in Gigant. 

De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk.
Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich | Nederlands gesproken | 115 min | 2017 | Nederland.

Tijden & Tickets: www.gigant.nl/programma/klanken-van-oorsprong

Over "Klanken van Oorsprong"

Klanken van Oorsprong neemt ons mee in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vlucht en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten. Verhalen en muziek maken invoelbaar hoe de turbulente geschiedenis als last en inspiratiebron doorklinkt in hun invloedrijke muzikale bijdrage aan Nederland en daarbuiten.
Regisseur Hetty Naaijkens - Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië raakten honderdduizenden Indische Nederlanders op drift. Niet meer welkom in hun geboorteland, vluchtten ze noodgedwongen naar Nederland. Onder hen waren muzikanten die van beslissend belang werden voor de popmuziek in Nederland en ver daarbuiten, zoals bijvoorbeeld de Tielmanbrothers, Javalins, Crazy Rockers en andere Indo-Rockers, de Blue Diamonds, Anneke Grönloh, Boudewijn de Groot, Liesbeth List en Sandra Reemer. Ze werden bekende en geliefde Nederlandse muzikanten. Over hun Indische verleden zwijgen ze meestal. Wie zijn zij? Wat maakten ze mee? En wat brachten ze mee?
Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als 'The Tielman Brothers' en 'The Crazy Rockers' direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.
Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

Over Rob Agerbeek & Erwin van Ligten

De 80-jarige pianist Rob Agerbeek staat bekend als één van Nederlands grootste boogie-woogie- en jazz-pianisten van de jaren vijftig. Hij speelde o.a. samen met grootheden als Art Blakey en Ben Webster maar is met name bekend geworden met het Rob Agerbeek trio en in de Haagse Jazz Club.

Erwin Ligten startte zijn carrière als gitarist op 21 jarige leeftijd in The Dizzy Man’s Band. Geïnspireerd door zijn Indische achtergrond en grootheden als o.a. Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, David Lindley, Ry Cooder, Jackson Browne en Chris Robinson wist hij in Nederland en internationaal door te breken als een veelgevraagd gitarist. En speelde hij o.a. samen met Bertus Borgers, Barry Hay, Herman Brood, George Kooymans, Jan Akkerman en vele anderen.

Erwin bracht eerder al twee solo albums uit met krontjongmuziek, de echte inlandse Indonesische muziek.

Meer weten en kijken?
www.indischerfgoed.nl
demo film: Klanken van Oorsprong
programmering Gigant: Informatie Klanken van Oorsprong