Ontdek Het Apeldoornsche Bosch

banner

Verlengd tot 30-8-2018: Op initiatief van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en in samenwerking met ’s Heeren Loo is door CODA een expositie en audiotour samengesteld over het Apeldoornsche Bosch. Deze Joods-psychiatrische instelling was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 22 januari 2018 was het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormde de aanleiding voor deze bijzondere expositie en audiotour.
Samen met de expositie geeft deze audiotour een indrukwekkend beeld van de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch, op de plek waar het zich in de periode 1909 tot 1943 daadwerkelijk heeft afgespeeld.

  • De foto-expositie 'Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier' is tot 30-8-2018 te zien in gebouw Hannah. Openingstijden Expositie: Maandag t/m vrijdag: 10.00 uur- 16.00 uur; Zondag: 13.00- 16.00 uur; Zaterdag: gesloten 
  • De audiotour kun je ook buiten deze tijden volgen.
    Deze audiotour is eenvoudig te beluisteren via je smartphone en voert langs de informatiepanelen die enkele jaren geleden op het terrein geplaatst zijn. Heb je zelf geen smartphone, dan is deze of een vergelijkbaar toestel te leen bij het startpunt van deze wandelroute (Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20 in Apeldoorn).
    De tour is te downloaden via de shortlink www.ab75.nl (ook om thuis via de pc te beluisteren). 
  • Groepen kunnen een speciale excursie o.l.v. een AGC gids aanvragen. Kosten €4,- per persoon. Zie www.apeldoornsgidsencollectief.nl

Bekijk een film over het Apeldoornsche Bosch, gemaakt door leerlingen van Het Walterbosch College (12 minuten)

Paviljoen Hannah is één van de oorspronkelijke gebouwen van het Apeldoornsche Bosch dat tot op de dag van vandaag nog op het terrein staat. In dit pand, dat nu een rijksmonument is, is de foto-expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier te zien. Aan de hand van foto’s krijgen bezoekers een beeld van het leven in de joodse inrichting in de periode 1909 tot 1943. Het was een wereld op zich, met onder andere een eigen school, sportvereniging, theaterzaal en kermis. Tijdens de speciale audiotour komt die wereld, en het dramatische einde daarvan, als het ware tot leven. Verschillende stemmen nemen u mee langs historische paviljoens, het ontspanningsgebouw en het Paedagogium Achisomog en vertellen zo het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch.

'Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier', is tot stand gekomen door samenwerking van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch (onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45), CODA en ’s Heeren Loo en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, de Stichting WO2 Gld, het Grünewaldfonds en Ieders Museum, met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Zie ook www.coda-apeldoorn.nl