Erfgoedfestival Apeldoorn 1900

banner

T/m 29/10 wordt de historische identiteit van Apeldoorn tot leven gebracht tijdens het jaarlijks terugkerende Erfgoedfestival Apeldoorn 1900. Deze tweede editie staat in het teken van werk en ambacht; de vele beroepen en de daarbij behorende culturele context van Apeldoorn vanaf 1900. Bezoekers kunnen Apeldoorn (her)ontdekken in de binnenstad en het Cultuurkwartier. Maak een reis door de geschiedenis aan de hand van exposities, films, wandelroutes en Jugendstil-etalages.

In 2017 werd met Apeldoorn 1900 de 100e verjaardag van de Hoofdstraat gevierd. Dit jaar wordt teruggeblikt op de vele beroepen en karakteristieke fabrieks- en winkelpanden die Apeldoorn rijk was. Denk aan De Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn waarvan de schoorsteen nog steeds fier overeind staat, de mooie etalage van de Verkadewinkel van Firma A. Dijs en bekende inwoners van Apeldoorn als kunstschilder Gust van de Wall Perné en Agathe Wegerif die met haar batiks internationaal aanzien verwierf in de beginjaren van de 20e eeuw. Een bezoek aan Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 is een feest der herkenning. Tijdens een wandeling door de binnenstad ontdek je gerestaureerde gevels van prachtpanden waar vroeger een bakker, slager of juwelier huisvestte. Uit de collectie van CODA Archief is een diversiteit aan historisch beeldmateriaal gebruikt dat in de binnenstad, het Cultuurkwartier en in CODA Centrale Bibliotheek te bewonderen is. Bij ruim 40 winkels in de binnenstad van Apeldoorn ontdek je bovendien bijzondere Jugendstil-elementen en kun je binnenlopen voor een gratis wandelgids of ansichtkaarten met daarop welbekende panden afgebeeld.

Bekijk het volledige activiteitenoverzicht en achtergrondinformatie omtrent Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 op www.apeldoorn1900.nl.

Dit festival is een initiatief van Stichting Cultuurkwartier (CODA, ACEC, Gigant; Markant in cultuur) in samenwerking met Apeldoorn Marketing, Stichting Centrummanagement Apeldoorn, Erfgoedplatform Apeldoorn, Wijkraad Centrum, gemeente Apeldoorn, Comité Open Monumentendag, het Apeldoorns Gidsen Collectief en Royal Talens.