ADO speelgoed collectie

banner

T.m. 28 mei is een deel van de ADO speelgoed collectie te zien in het kader van themajaar '100 jaar De Stijl'. Dit Apeldoorns erfgoed wordt tot in Japan geroemd! 

Voor liefhebbers van het hedendaags ontwerp, verzamelaars en inwoners van Apeldoorn staat de naam ADO voor de kleurrijke collectie houten speelgoed die in de jaren 1925-1955 ontworpen is door Ko Verzuu. Deze collectie is niet alleen onlosmakelijk verbonden met een stuk lokale geschiedenis, maar raakt ook aan de vernieuwingen in de kunst in de eerste helft van de 20ste eeuw.

ado speelgoedIn het stiltegebied aan de rand van Apeldoorn vestigde zich in 1920 Sanatorium Berg en Bosch. Dit sanatorium bood rust en verzorging aan tbc-patiënten. Eenmaal hersteld van hun aandoening bleek de overgang naar het reguliere werkzame leven hen echter vaak zwaar te vallen. Om patiënten beter voor te bereiden op deze overgang ontwikkelde het sanatorium een moderne behandelmethode: arbeidstherapie. Een van de vormen hiervan was het produceren van houten speelgoed. Dit speelgoed kreeg de naam ADO; een afkorting die in eerste instantie stond voor Arbeid Door Onvolwaardigen maar in 1962 wijselijk veranderd werd in Apart Doelmatig Onverwoestbaar. Bekijk foto’s van Sanatorium Berg en Bosch in de CODA beeldbank.

Recentelijk is een prachtige publicatie verschenen over de CODA collectie ADO speelgoed. Daarnaast sluit CODA aan op het themajaar ‘2017: 100 jaar De Stijl’ met een ADO tentoonstelling en diverse activiteiten. Het boek (€ 24,95) is te koop in CODA Winkel

Lees meer op de CODA website